Evenementen / Exposities 

 

12e EDITIE HOOLTER MUSEUMDAG: ‘BROMMERS KIEK’N!’

Op woensdag 10 augustus houden de gezamenlijke Holtense musea en cultuurhistorische instellingen voor de 12e keer de Hoolter Museumdag, die dit jaar in het teken staat van brommers en oude motoren.

De Hoolter Museumdag is een gezellige en leerzame dag voor jong en oud waar niet alleen veel toeristen op afkomen, maar die ook zeer veel Holtenaren trekt. Op deze dag zijn alle deelnemende instellingen geopend van 10.00 tot 16.00 en deze zijn uitstekend per fiets of auto bereikbaar.

De deelnemende musea en cultuurhistorische instellingen zijn:

Oudheidkamer Hoolt’n, Dorpsstraat 25-27

Museum Broer een leven lang boer, Langstraat 40

Collectie Nagelhout (Kulturhus), Smidsbelt 6

Natuurmuseum Holterberg, Holterbergweg 12

De Diekerhookse Mölle "De Hegeman", Dijkerhoekseweg 22

Erve de Hommelte, Helhuizenweg 6A (Haarle)

 

De Oudheidkamer Hoolt’n toont in de voorste ruimte de expositie ’75 jaar M.A.C. de Holterberg’, met veel herkenbare oude items van de Holtense motor- en autoclub. Werkgroep Textiel heeft in de middelste ruimte twee thema’s in de vitrines verwerkt: thema Oogst toont oude oogstkleding en landbouwgerelateerde spullen, en bij thema Holtense brulfte staat een bruidspaar in trouwkleding zoals er hier 100 jaar geleden getrouwd werd, met bijbehorend servies. In de achterste expositieruimte is de expositie ‘100 jaar VV Holten’ te zien met oude voetbalspullen, teamfoto’s en krantenartikelen en veel uniek materiaal. In de expositieruimte van de werkgroep Mariniers is het thema Piraterij te bekijken met diverse afbeeldingen over de piraterij en de marinierstaken die op zee werden uitgevoerd. 

Bij museum Broer, een leven lang boer waan je je terug in de tijd van weleer tussen de wegtuigen, gereedschappen en machines van vroeger. Het decor bestaat uit prachtige levensgrote muurschilderingen van de omgeving zoals die vroeger geweest moet zijn. Voeg daarbij de gezelligheid die het geheel uitstraalt en u hebt de entourage voor een educatief uitstapje dat meer dan de moeite waard is. Tijdens de Hoolter Museumdag is de entree gratis.

Collectie Nagelhout: de Holtense huisarts J.P. Nagelhout verzamelde tijdens zijn leven een grote collectie kunst die nu beheerd wordt door de SCNH. Deze stichting organiseert in het Kulturhus wisselende uiteenlopende exposities. Momenteel tonen tekenleerlingen uit de vwo-leerjaren 4, 5 en 6 van scholengemeenschap de Waerdenborch in Holten in de Nagelhoutzaal hun jaarlijkse eigen kunstwerken in 3D, geïnspireerd door de kunstverzameling van dokter Nagelhout. Dit jaar spelen decor, scène en muziek een rol. Door onderzoek te doen naar andere decorontwerpen, materiaal- en ontwerpstudies, een – in hun ogen – passend muziekstuk en een uitgeschreven scène, hebben de jonge kunstenaars een nieuwe dimensie toegevoegd aan het gekozen kunstwerk uit de collectie.

Bezoek in Natuurmuseum Holterberg de bijzondere expositie ‘Stenen op reis’: ga mee terug in de tijd naar het ontstaan van de Sallandse Heuvelrug en volg de weg van de zwerfkeien. Speciaal voor de kinderen is stenoloog Martin Doornman aanwezig die alles kan vertellen over bijzondere natuurstenen en hoe je ze kunt slijpen. Kunstenares Margot Hagel (Wapiti Design) laat zien hoe je van leer mooie buidels, kettingen en armbandjes kan maken. Leuk voor jong én oud. Op het plein naast het museum kunnen kinderen een lekker broodje komen bakken.

In de korenmolen “De Hegeman” in Dijkerhoek wordt nog op ambachtelijke wijze graan gemalen. Dat gebeurt hier zowel door windkracht, als door middel van de historische dieselmotor. De Diekerhookse vrijwilligers vertellen u alles over de windkorenmolen en hoe die oude dieselmotor de leemte kan opvullen in tijden van windstilte. Deze dieselmotor wordt hier vandaag ook in werking gezet. Korenmolen De Hegeman is opvallend compleet ingericht en nog volledig maalvaardig. Als ‘draaiend erfgoed’ heeft de molen liefhebbers veel te bieden. Bij de molen zijn diverse molenproducten te koop en kunt u op het pleintje genieten van een schilderachtig uitzicht.

Liefhebbers van klassieke motoren kunnen vandaag een kijkje nemen bij Erve de Hommelte in de Helhuizen. Op de deel van zijn boerderij toont motorfanaat Ep Krikkink z’n verzameling motoren en curiosa en kan als jarenlang actief lid van de M.A.C. de Holterberg vele ‘sterke’ verhalen vertellen. Verder verzorgt deze boer-in-ruste zijn erf al jarenlang met liefde en weet alles over de natuur en het boerenleven in deze regio. Kom even tot rust op dit mooie plekje aan de voet van de Holterberg.       

De gratis routebeschrijving door de schitterende omgeving van Holten is verkrijgbaar bij alle deelnemers, bij diverse recreatiebedrijven in en om Holten en bij het Toeristisch Informatiepunt in het Kulturhus op de Smidsbelt.

Graag tot ziens op woensdag 10 augustus!

 

KUIER'N DOOR HET HART VAN HOLTEN 

Werkgroep Heemkunde van de Oudheidkamer Hoolt’n start deze zomer met het organiseren van een dorpswandeling onder de naam ‘Kuier’n door het hart van Holten’. Onder begeleiding van een deskundige vrijwilliger van de Oudheidkamer worden deelnemers aan deze wandeling meegenomen langs historische plekjes in hartje Holten.

Vanaf de Oudheidkamer aan de Dorpsstraat 25-27 start de gids met een rondleiding door de Holtense dorpskern die loopt via diverse historische gebouwen en langs eeuwenoude plekjes. Deelnemers aan de tour horen de oude verhalen van ‘vrogger’ tijdens de wandeling en nemen onder meer een kijkje in de voormalige gevangenis in de Dorpskerk. De afsluiting van de dorpswandeling is bij Cafe-IJssalon de Biester waar iedere deelnemer een heerlijk ijsje wordt aangeboden.  

Deze boeiende dorpswandeling duurt zo’n anderhalf uur en vindt plaats op elke woensdagmiddag vanaf 14.00 uur in de maanden juli, augustus en september. (6, 13, 20 en 27 juli, 3, 10, 17, 24 en 31 augustus, 7, 14, 21 en 28 september).

Prijs per persoon € 5,- inclusief ijsje. Kinderen t/m lagere school €3,-  Aanmelding voor deelname is alléén via de mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..  Pinnen is bij de Oudheidkamer niet mogelijk, gelieve met gepast geld betalen.

Voor groepen, op een ander tijdstip buiten de midweekse rondleidingen, is reservering mogelijk in overleg via tel. 0548-363799.

 

EXPOSITIE ‘100 JAAR V.V. HOLTEN’

Na een heel jaar 100 jaar te hebben bestaan, kan er dit jaar eindelijk feestelijk aandacht besteed worden aan het jubileumjaar van Voetbal Vereniging Holten. Blijven nieuwe coronamaatregelen weg, dan staat er in juli bij Meermanskamp een groots feestweekend op de planning voor alle clubleden. Ook de Oudheidkamer Hoolt’n besteedt aandacht aan dit eeuwfeest en presenteert in samenwerking met V.V. Holten de expositie ’100 jaar V.V. Holten’, met een prachtig overzicht van 100 jaar voetbalhistorie van deze ‘Holtense Voetbal Club’.   

“Op 8 februari 1921 werd in de bakkerij van de gebroeders Wansink de eerste Holtense voetbalvereniging H.V.C. (Holtense Voetbal Club) opgericht”, aldus de geschiedschrijving op de website van V.V. Holten. De allereerste voorzitter die ruim 100 jaar geleden de club mocht aanvoeren was de heer G.J. Aaftink. Waar begonnen werd met toernooi- en seriewedstrijden, werd vanaf 1922 gevoetbald in competitieverband in de derde klasse van de Twentsche Voetbalbond, een onderafdeling van wat we nu kennen als de K.N.V.B. Die bond veranderde de naam H.V.C. in v.v. ‘Holten’.

In de beginjaren werd gevoetbald op het Dikkersveldje vlakbij de Ericaweg ‘bij de feestbomen’ en daarna op een terrein tussen de Markeloseweg en de Vianenweg, tegenover de boerderij van Rietman. Na 10 jaar verhuisde de club naar het Sportdal, vlak achter het station, met één speelveld en een trainingsveldje. Er was toen nog geen kleedruimte aanwezig, maar daarvoor kon men terecht bij café Maats. Dit aantal velden bleek op een gegeven moment niet langer genoeg voor de alsmaar groeiende club;  de Stichting Sportbelangen werd opgericht en op 27 januari 1973 kon de toenmalige voorzitter Herman Klein Velderman het nieuwe sportcomplex op de Meermanskamp aan de Valkenweg openen, met het ontmoetingscentrum ‘Meermanskamp’ en een uitbreiding van het aantal speelvelden. In de jaren erna bleef de club groeien met momenteel rond 780 leden, verdeeld over pupillen, junioren, senioren, heren 45+, dames 25+ en zaalvoetbalspelers. Naast voetballers is er doordeweeks ook een vaste groep vrijwilligers actief met onderhoudswerk en velden ‘dichttrappen’ na een sportief voetbalweekend. Huidige voorzitter Robert Oolbekkink, inmiddels al weer bijna 10 jaar voorzitter: “mijn opa, vader en ikzelf hebben allemaal in het 1e gespeeld van VV Holten. Het is niet alleen maar voetballen hier, zo’n club is zoveel meer. Het is die hechte maatschappelijke samenhang die zo belangrijk is en die ikzelf enorm gemist heb toen er door corona zoveel stil lag.”

De expositie ‘100 jaar V.V. Holten’ toont onder meer oude jubileumshirts, ballen, teamfoto’s en krantenartikelen en veel uniek materiaal waaronder een penning uit 1931 van een destijds 10-jarig lid. De expositie is tentoongesteld in het achterste deel van de Oudheidkamer.   

 

EXPOSITIE ‘75 JAAR M.A.C. DE HOLTERBERG’

Eind november 2020 bestond M.A.C. de Holterberg 75 jaar. Vanwege corona heeft er geen groot jubileumfeest voor de ruim 600 leden kunnen plaatsvinden. Eind november 2021, “met potlood in je agenda schrijven”, wilde het bestuur alsnog feestelijk aandacht schenken aan dit jubileum wat helaas wederom door corona geen doorgang kan vinden. Oudheidkamer Hoolt’n presenteert nu in samenwerking met de M.A.C. de komende maanden ’75 jaar M.A.C. de Holterberg’, een boeiende expositie over 75 jaar Holtense motor- en autosportgeschiedenis.  

Op 26 november 1945 werd in het vroegere dorpshotel Holterman door de Holtense heren Muller, Van Geenhuizen, Maats, Dolman, Heijink, Bouwhuis en Wansink de Motor Club ‘de Holterberg’ opgericht. De club, met inmiddels de naamsverandering naar M.A.C. ‘de Holterberg’, honkte door de jaren heen in café De Biester, de muziekkoepel op Kalfstermansweide en tenslotte vanaf 1990 in hun eigen clubgebouw ’t Stuurhuus aan de Beusebergerweg. Vanaf het prille begin heeft de M.A.C. altijd veel energie gestoken in het organiseren van motorcrosswedstrijden rondom Holten. Een aantal van de motorsportevenementen die vandaag de dag nog steeds op vele Holtense kalenders worden gezet zijn de MAC-voorjaarsrit rondom Holten, de Klassieker Motorrace op de Beusebergring op Koningsdag en diverse crosswedstrijden op het Zuurbergcircuit waar vroeger in de populaire zijspanklasse het Holtense duo August Muller/Henk van Heek zeer succesvol was. Naast motorsport-evenementen organiseert de club ook andere activiteiten zoals de MAC-vakantiefietstocht, de Erwin-autocross, de Trekkertrek en de bromfietstoertocht.

Op de vraag of er voor de expositie nog veel oud materiaal aanwezig was op hun archiefzolder, tevens dienst doende als vergaderzolder, antwoordde voorzitter Jan Kampman: “Wi’j hebt nog zat van det spul.” Wedstrijdbekers, nostalgische zwart-wit foto’s, jubileumwandborden, oude M.A.C.-vlaggen, alle uitgaves van de ‘Knalpiepe’ en heel veel krantenknipsels zijn goed bewaard gebleven. De expositie in de Oudheidkamer toont een verscheidenheid aan bijzondere items die een mooi beeld geven van de Holtense motor- en autoclub door de jaren heen, waaronder de eerste editie van het clubblad De Knalpiepe uit juni 1972.

 

WERKGROEP TEXTIEL

Werkgroep Textiel heeft in de middelste ruimte twee thema’s in de vitrines verwerkt. Thema Oogst toont oude oogstkleding en landbouwgerelateerde spullen, bij thema Holtense brulfte staat een bruidspaar in trouwkleding zoals er hier 100 jaar geleden getrouwd werd, met bijbehorend servies.  

 

MARINIERS: THEMA 'PIRATERIJ'

In de expositieruimte van de werkgroep Mariniers is het thema Piraterij te zien met diverse afbeeldingen over de piraterij en de marinierstaken die op zee werden uitgevoerd.  

 

 

 

 

 

 

 


 Agenda

Benieuwd naar evenementen van de Oudheidkamer?

 

Kijk onder het tabblad evenementen!

Webshop

Kijk in onze webshop voor interessante boeken, wandelkaarten en meer

 

Openingstijden

Van 29 maart t/m 29 november zijn de openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 13.30 uur tot 16.00 uur.

  

Op deze pagina en via facebook houden wij u op de hoogte van de openstelling bij wijzigingen.

 

Entree is gratis, vrije gift is zeer welkom.
(Wat 't oe weerd is = Wat het u waard is)

 

Rondleidingen voor groepen: graag in overleg

9 augustus 2022 om 15:26