Evenementen / Exposities

EXPOSITIES WERKGROEPEN TEXTIEL EN MARINIERS

Oudheidkamer Hoolt’n toont twee nieuwe exposities van de werkgroepen Textiel en Mariniers. De expositie van de werkgroep Textiel in de middelste ruimte staat momenteel in het teken van warmte en energie, zoals dat vorige eeuw gebruikelijk was. Oude kruiken, stoven en warmtelampen moesten vroeger de mens en z’n huis verwarmen en komen momenteel in menig huishouden noodgedwongen weer voor de dag door de huidige energiecrisis.

De werkgroep Mariniers toont in hun expositieruimte een expositie over de deelname van Nederlandse militairen aan de United Nations Advance Mission in Cambodia (UNAMIC, later UNTAC), de uitvoering van het vredesakkoord in Cambodja in 1992 en 1993. Er zijn verschillende films en veel foto’s te zien, afkomstig van oud-leden van het Korps Mariniers die in hun huidige functie als vrijwilliger bij de Oudheidkamer hun ervaringen delen.

VOORTZETTING  'KUIERN DOOR HET HART VAN HOLTEN'

De Holtens dorpswandeling, beter bekend als ‘Kuier’n door het hart van Holten’ , zal de komende maanden gewoon doorgaan voor geïnteresseerden. Dit zal dan niet op de vaste woensdag plaatsvinden maar in overleg met de gids.

Werkgroep Heemkunde van de Oudheidkamer Hoolt’n startte deze zomer met het organiseren van een dorpswandeling onder de naam ‘Kuier’n door het hart van Holten’. Onder begeleiding van een deskundige vrijwilliger van de Oudheidkamer werden deelnemers aan deze wandeling meegenomen langs historische plekjes in hartje Holten. Hier gaan we de komende maanden mee verder. Vanaf de Oudheidkamer aan de Dorpsstraat 25-27 start de gids met een rondleiding door de Holtense dorpskern die loopt via diverse historische gebouwen en langs eeuwenoude plekjes. Deelnemers aan de tour horen de oude verhalen van ‘vrogger’ tijdens de wandeling en nemen onder meer een kijkje in de voormalige gevangenis in de Dorpskerk.

Wie graag een gezellige en leerzame wandeling door de Holtense dorpskern wil maken onder begeleiding van een ervaren gids, kan zich aanmelden via het mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch via tel. 0548-363799.

EXPOSITIES 'GERRIE OPLAAT-VERHALEN IN KLEI' EN 'KUNSTIG HOLTEN'

De komende maanden zijn in Oudheidkamer Hoolt’n kunstwerken van Holtense bodem te bezichtigen. Maandagavond 3 oktober was in de Oudheidkamer de officieuze opening van de twee nieuwste exposities, ‘Gerrie Oplaat-verhalen in klei’ en ‘Kunstig Holten’, onderdelen van de EtalageKunstRoute.

Na jaren van ziekte overleed vorige maand kunstenares Gerrie Oplaat op 58-jarige leeftijd. Ze woonde samen met haar man Bennie aan de Larenseweg en ontving er vanaf 1995 haar cursisten die ze boetseerles gaf in de ‘kas’ bij haar huis. Vele enthousiaste Holtense amateur-kunstenaars hebben daar door de jaren heen van haar leren boetseren, glazuren en bakken door veel te “kiek’n, kiek’n, kiek’n”. Gerrie was erelid en mede-oprichter van de VHBK, Vereniging van Holtense Beeldende Kunstenaars, en bleef tot het laatst toe betrokken bij de totstandkoming van deze expositie. Samen met de VHBK organiseerde Bennie Oplaat, echtgenoot van Gerrie, afgelopen maandag voor familie, oud-cursisten en andere genodigden een bijeenkomst ter ere van haar en haar expositie. De expositie ‘Gerrie Oplaat-verhalen in klei’ is te vinden in de voorste expositieruimte en bevat verrassend veel van haar unieke keramische werken die zowel qua techniek als ontwerp zeer divers zijn.

De expositie ‘Kunstig Holten’ bevindt zich in de achterste expositieruimte. Deze bestaat uit schilderijen, foto’s en ruimtelijke werken van zo’n twintig leden van de VHBK, als onderdeel van de totale EtalageKunstRoute die momenteel op meerdere locaties in Holten te vinden is.

De expositie ‘Gerrie Oplaat-verhalen in klei’ en ‘Kunstig Holten’ zijn in de Oudheidkamer te bezichtigen tot eind maart.

De openingstijden van Oudheidkamer Hoolt’n aan de Dorpsstraat 25-27 zijn t/m 29 oktober: dinsdag t/m zaterdag van 13.30 uur tot 16.00 uur. Vanaf november is de Oudheidkamer geopend op vrijdag en zaterdag van 13.30 uur tot 16.00 uur. Entree is gratis, vrije gift wordt gewaardeerd. Donateur worden? Dat kan! Aanmelding graag via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of mob. 06-83143297.

KUIER'N DOOR HET HART VAN HOLTEN

De afsluiting van de dorpswandeling is bij Cafe-IJssalon de Biester waar iedere deelnemer een heerlijk ijsje wordt aangeboden.

Deze boeiende dorpswandeling duurt zo’n anderhalf uur en vindt plaats op elke woensdagmiddag vanaf 14.00 uur in de maanden juli, augustus en september. (6, 13, 20 en 27 juli, 3, 10, 17, 24 en 31 augustus, 7, 14, 21 en 28 september).

Prijs per persoon € 5,- inclusief ijsje. Kinderen t/m lagere school €3,-  Aanmelding voor deelname is alléén via de mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..  Pinnen is bij de Oudheidkamer niet mogelijk, gelieve met gepast geld betalen.

Voor groepen, op een ander tijdstip buiten de midweekse rondleidingen, is reservering mogelijk in overleg via tel. 0548-363799.

.

Benieuwd naar evenementen van de Oudheidkamer?

Kijk onder het tabblad evenementen!

Kijk in onze webshop voor interessante boeken, wandelkaarten en meer

Openingstijden

Vanaf 1 november '22 t/m 25 maart '23 zijn we op vrijdag en zaterdag geopend van 13.30 uur tot 16.00 uur.

Van 28 maart t/m 29 oktober zijn de openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 13.30 uur tot 16.00 uur.

Op deze pagina en via facebook houden wij u op de hoogte van de openstelling bij wijzigingen.

Entree is gratis, vrije gift is zeer welkom.
(Wat 't oe weerd is = Wat het u waard is)

Rondleidingen voor groepen: graag in overleg

9 december 2022 om 23:26