Welkom bij de Oudheidkamer Hoolt'n 

 

WIJ ZIJN WEER GEOPEND!!

Vanaf dinsdag 8 juni is de Oudheidkamer Hoolt'n weer geopend na lange tijd. De diverse exposities zijn de komende maanden wekelijks te bezichtigen van dinsdag t/m zaterdag van 13.30 tot 16.00 uur. Hieronder staan de diverse exposities vermeld die te bezichtigen zijn: 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

EXPOSITIE KLEDERDRACHTPOPPEN VAN MEVR. DIEK STEGEMAN

De nieuwste expositie betreft een deel van de nalatenschap van mevrouw Diek Stegeman, overleden in 2015 en jarenlang wonende in de boerderij ‘Den Slotskamp’ aan de Keizersweg. Ze was één van de oprichters van de Oudheidkamer Hoolt'n en werkte jarenlang bij het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem op de afdeling textiel als hoofd streekdrachten en sieraden. Uit haar erfenis zijn diverse klederdrachtpoppen geschonken aan de Oudheidkamer. De poppen van mevrouw Stegeman dragen de traditionele drachten uit verschillende Nederlandse streken en provincies.

Ook mochten wij in augustus 2018 uit handen van mevrouw Mink-Stegeman een exemplaar in ontvangst nemen van het boek Streeksieraden. Dit boek is mogelijk gemaakt middels een legaat uit de erfenis van mevrouw Diek Stegeman aan de Stichting Vrienden van het Openluchtmuseum te Arnhem waarna door medewerkers van het Openluchtmuseum er heel veel tijd in onderzoek en het samenstellen van het boek gestopt kon worden. 

Bij de klederdrachtpoppen liggen diverse boeken over klederdracht, waaronder het boek ‘Niet op z’n zondags’ met daarin een catalogus van haar tentoonstelling over Nederlandse klederdracht. 

Al deze items zijn in de vitrines in het voorste deel van de expositieruimtes op de benedenverdieping te bezichtigen. 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 EXPOSITIE  75 JAAR O.C.H. 

Op 12 augustus 2020 is het 75 jaar geleden dat in Holten toneelclub O.C.H is opgericht. Oudheidkamer Hoolt’n toont een fraaie expositie die een uniek kijkje in de geschiedenis verschaft van zowel voor als achter de schermen van deze toneelvereniging.

Net na de Tweede Wereldoorlog was Holten toe aan wat vermaak en vertier. Door een groepje Holtenaren werd daarom Ontspanningsclub Holten opgericht. Op 7 november 1945 speelden ze hun allereerste toneelstuk, waarna nog vele voorstellingen zouden volgen in Holten en de wijde regio. Naast toneelvoorstellingen verzorgde O.C.H. onder meer jarenlang het levende kerstspel bij de Hervormde Kerk en resulteerde een Holtense samenwerking met andere toneelverenigingen een aantal jaren geleden in de door het publiek enorm gewaardeerde uitvoering van Scrooge.

De expositie over 75 jaar toneelclub O.C.H. toont goed bewaard gebleven materiaal zoals oude tekstboekjes, foto’s en plakboeken met oude krantenknipsels. Maar ook handgeschreven boekjes met alle namen van de oprichters, notulen van het eerste uur en de titels van alle gespeelde toneelstukken vanaf de oprichting. Er zijn gebruikte rekwisieten, toneelkleding en pruiken te zien die de acteurs gedragen hebben voor hun rollen en er wordt een compilatie getoond van gespeelde toneelstukken van de afgelopen jaren.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

TENTOONSTELLING WERKGROEP TEXTIEL 

De werkgroep textiel heeft in de derde ruimte van de benedenverdieping een verrassende uitstalling verzorgd met o.a. oud borduurwerk en traditionele kostuums. 

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

NIEUWE UITGAVE HOLTENS BOEKJE 'IN HERINNERING' 2020

Ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding in Holten is in 2020 op initiatief van Oudheidkamer Hoolt’n een herziene uitgave van het boekje In Herinnering uitgegeven. Dit unieke verzamelwerk, ook bekend als het omkeerboekje, bevat schitterende foto’s met zeer bijzondere en gedetailleerde verhalen over Joodse inwoners uit Holten die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Ook zijn indrukwekkende verslagleggingen van Holtenaren te lezen die ten tijde van de bevrijding getuige waren van oorlogsgebeurtenissen in dit gebied. Daarnaast is in deze nieuwe editie aandacht voor de diverse oorlogsmonumenten in en rondom Holten waarvan de geschiedenis er achter door buurtbewoners is opgetekend. In Herinnering bevat talrijke wetenswaardige aanvullingen en herzieningen op de eerste uitgave die tien jaar geleden werd uitgegeven ter gelegenheid van het plaatsen van de Stolpersteine op verschillende plekken in Holten.

Onlangs hebben alle leerlingen van groep 8 op de basisscholen in Holten het boekje reeds in ontvangst mogen nemen namens de Stichting Viering Nationale Feestdagen als dank voor hun jarenlange inzet op de Canadese begraafplaats.

Het boekje In Herinnering is nu te koop en kost € 10,-. Het is in beperkte oplage verkrijgbaar in de Oudheidkamer Hoolt’n tijdens openingstijden, via de webshop van de Oudheidkamer en bij de Primera naast de Oudheidkamer. 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Trouwen  zoals vroeger

Trouwen zoals vroeger, in het historische gemeentehuis van Holten?
Dat kan: De raadzaal van het oude gemeentehuis, nu onderdeel van het museum
van de Oudheidkamer, is een officiële trouwlokatie van de gemeente Rijssen-Holten.
Klik op folder
voor meer informatie.

 

Nieuwe uitgave :

 

In het Kader van het 30 jarig bestaan van de Stichting Oudheidkamer Hoolt'n wordt het boek
"Verdwenen boerderijen uit het kerkdorp Holten" uitgegeven.

Het boek is samengesteld door Henk Grobben en Johan Jansen. Het boek kost € 20,00.

Dit boek kent min of meer 2 delen: eerste deel de geschiedenis van het dorp en de buutschappen.
Het tweede deel gaat over de verdwenen boerderijen uit het kerkdorp Holten.

 

Nieuwsbrief januari 2020 no 20-01 

Donateurs

Voor de financiering van haar activiteiten is de Oudheidkamer vooral afhankelijk van gemeente Rijssen-Holten
en de bijdragen van donateurs. De gemeente Rijssen-Holten subsidieert met name de kosten van huisvesting
en energie. De overige kosten moeten vooral gedekt door donateursbijdragen. Wilt u de Oudheidkamer steunen?
Wordt dan donateur! Dit kan al vanaf 5 euro per jaar. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

 Website erfgoed Rijssen-Holten


Op de website www.erfgoedrijssenholten.nl vindt u historisch beeldmateriaal uit Holten en de buurtschappen.
(en uit Rijssen).U vindt maar liefst meer dan 20.000 foto’s.Daarnaast kunt u alle edities van het Holtens Nieuwsblad 
vanaf de eerste verschijningsdatum tot het einde inzien.Ook staan er de openbare akten van de burgerlijke stand
op deze website. Hierdoor kan men stamboomonderzoek via de website verrichten en is een bezoek aan het
gemeentehuis niet meer nodig. De website is een gezamenlijk initiatief van de oudheidkamer Holten, het Rijssens
museum en de gemeente Rijssen-Holten. Een bezoek aan deze zeer gebruiksvriendelijke website is beslist een
aanrader.

 

 

 

 

 

20 juni 2021 om 10:49