Welkom bij de Oudheidkamer Hoolt'n

WEGENS CORONAMAATREGELEN GESLOTEN

Oudheidkamer Hoolt’n is met ingang van dinsdag 15 december helaas gesloten tot 19 januari a.s. Wij hopen u na deze datum weer gezond en wel terug te zien bij ons in de Oudheidkamer. Op deze pagina en via facebook houden wij u op de hoogte van veranderingen in de openstelling.

EXPOSITIE  75 JAAR O.C.H. (voorlopig helaas niet te bezichtigen)

Op 12 augustus 2020 is het 75 jaar geleden dat in Holten toneelclub O.C.H is opgericht. Oudheidkamer Hoolt’n toont vanaf 25 september een fraaie expositie die een uniek kijkje in de geschiedenis verschaft van zowel voor als achter de schermen van deze toneelvereniging.

Net na de Tweede Wereldoorlog was Holten toe aan wat vermaak en vertier. Door een groepje Holtenaren werd daarom Ontspanningsclub Holten opgericht. Op 7 november 1945 speelden ze hun allereerste toneelstuk, waarna nog vele voorstellingen zouden volgen in Holten en de wijde regio. Naast toneelvoorstellingen verzorgde O.C.H. onder meer jarenlang het levende kerstspel bij de Hervormde Kerk en resulteerde een Holtense samenwerking met andere toneelverenigingen een aantal jaren geleden in de door het publiek enorm gewaardeerde uitvoering van Scrooge.

De expositie over 75 jaar toneelclub O.C.H. toont goed bewaard gebleven materiaal zoals oude tekstboekjes, foto’s en plakboeken met oude krantenknipsels. Maar ook handgeschreven boekjes met alle namen van de oprichters, notulen van het eerste uur en de titels van alle gespeelde toneelstukken vanaf de oprichting. Er zijn gebruikte rekwisieten, toneelkleding en pruiken te zien die de acteurs gedragen hebben voor hun rollen en er wordt een compilatie getoond van gespeelde toneelstukken van de afgelopen jaren.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

NIEUWE UITGAVE HOLTENS BOEKJE 'IN HERINNERING' 2020

Ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding in Holten wordt op initiatief van Oudheidkamer Hoolt’n een herziene uitgave van het boekje In Herinnering uitgegeven. Dit unieke verzamelwerk, ook bekend als het omkeerboekje, bevat schitterende foto’s met zeer bijzondere en gedetailleerde verhalen over Joodse inwoners uit Holten die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Ook zijn indrukwekkende verslagleggingen van Holtenaren te lezen die ten tijde van de bevrijding getuige waren van oorlogsgebeurtenissen in dit gebied. Daarnaast is in deze nieuwe editie aandacht voor de diverse oorlogsmonumenten in en rondom Holten waarvan de geschiedenis er achter door buurtbewoners is opgetekend. In Herinnering bevat talrijke wetenswaardige aanvullingen en herzieningen op de eerste uitgave die tien jaar geleden werd uitgegeven ter gelegenheid van het plaatsen van de Stolpersteine op verschillende plekken in Holten.

Vorige maand hebben alle leerlingen van groep 8 op de basisscholen in Holten het boekje reeds in ontvangst mogen nemen namens de Stichting Viering Nationale Feestdagen als dank voor hun jarenlange inzet op de Canadese begraafplaats.

Het boekje In Herinnering is nu te koop en kost € 10,-. Het is in beperkte oplage verkrijgbaar in de Oudheidkamer Hoolt’n tijdens openingstijden en via de webshop van de Oudheidkamer.

Trouwen  zoals vroeger

Trouwen zoals vroeger, in het historische gemeentehuis van Holten?
Dat kan: De raadzaal van het oude gemeentehuis, nu onderdeel van het museum
van de Oudheidkamer, is een officiële trouwlokatie van de gemeente Rijssen-Holten.
Klik op folder
voor meer informatie.

Nieuwe uitgave :

In het Kader van het 30 jarig bestaan van de Stichting Oudheidkamer Hoolt'n wordt het boek
"Verdwenen boerderijen uit het kerkdorp Holten" uitgegeven.

Het boek is samengesteld door Henk Grobben en Johan Jansen. Het boek kost € 20,00.

Dit boek kent min of meer 2 delen: eerste deel de geschiedenis van het dorp en de buutschappen.
Het tweede deel gaat over de verdwenen boerderijen uit het kerkdorp Holten.

Nieuwsbrief januari 2020 no 20-01

Donateurs

Voor de financiering van haar activiteiten is de Oudheidkamer vooral afhankelijk van gemeente Rijssen-Holten
en de bijdragen van donateurs. De gemeente Rijssen-Holten subsidieert met name de kosten van huisvesting
en energie. De overige kosten moeten vooral gedekt door donateursbijdragen. Wilt u de Oudheidkamer steunen?

Website erfgoed Rijssen-Holten

Op de website www.erfgoedrijssenholten.nl vindt u historisch beeldmateriaal uit Holten en de buurtschappen.
(en uit Rijssen).U vindt maar liefst meer dan 20.000 foto’s.Daarnaast kunt u alle edities van het Holtens Nieuwsblad
vanaf de eerste verschijningsdatum tot het einde inzien.Ook staan er de openbare akten van de burgerlijke stand
op deze website. Hierdoor kan men stamboomonderzoek via de website verrichten en is een bezoek aan het
gemeentehuis niet meer nodig. De website is een gezamenlijk initiatief van de oudheidkamer Holten, het Rijssens
museum en de gemeente Rijssen-Holten. Een bezoek aan deze zeer gebruiksvriendelijke website is beslist een
aanrader.

Expositie in de Oudheidkamer Hoolt'n aan de Dorpsstraat.

Holten in oorlog en vredestijd

zie evenementen

8 maart 2021 om 21:52